luni, 1 iunie 2009

Greşeala zeiţei

In noaptea de 27 spre 28 noiembrie 1989, Nadia Comăneci, insoţită de prietenul şi impresarul ei, Constantin Panait, impreună cu alte cinci persoane au trecut fraudulos graniţa României cu Ungaria şi au fugit de sub umbrela severă a comunismului. După o scurtă escală în Austria, Nadia şi Panait au fost primiţi ca nişte eroi la New York, pe 1 decembrie 1989. De aici, povestea capătă interpretări diferite. Nadia a susţinut mereu că vreme de patru luni a fost sechestrată şi folosită, pentru bani, de Panait, în timp ce presa americană a acuzat-o făţiş că a distrus familia acestuia. Panait, care se stabilise în SUA încă din 1980, era deja căsătorit cu Maria Opriş şi avea patru copii, cu vârste între 2 şi 6 ani, care îl aşteptau acasă, în Florida.



Totul a pornit de la o gafă uriaşă a Nadiei, atunci în vârstă de 28 de ani, făcută într-o conferinţă de presă susţinută după aterizarea la New York. La întrebarea dacă i se pare moral să aibă o relaţie cu Constantin Panait, om însurat şi tată a patru copii minori, cea mai mare gimnastă din lume a răspuns senin: “Şi ce dacă?”, transformând un banal “So what?” într-o etichetă urâtă, de care n-a scăpat câţiva ani buni. Toată media americană a reacţionat uniform, punând- o la zid pe Nadia pentru această sfidare adusă ideii de familie. Ulterior, fosta mare campioană a regretat exprimarea, spunând că a înţeles greşit întrebarea, ba chiar şi-a cerut scuze dacă a deranjat pe cineva cu afirmaţia ei. Din păcate, atitudinea de atunci a costat-o enorm pe plan financiar, foarte multe firme interesate iniţial ca Nadia să le reprezinte produsele în reclame făcând un pas uriaş înapoi după acel “Şi ce dacă?” de pomină.

Afirmaţia a costat-o enorm pe româncă

În acest timp, Maria Panait, soţia lui Constantin, îşi vânduse povestea unui ziar, contra sumei de 2.500 de dolari, şi susţinea că tovarăşul ei de viaţă nu trecuse pe acasă, deşi revenise de două săptămâni în State. “A plecat pe 2 noiembrie 1989 şi de atunci nu ştiu nimic de el. Spune că vrea să revină la familie? O să cred doar atunci când o să văd asta!”, mărturisea Maria în “Washington Post”. Deşi era aşteptat să-şi petreacă Crăciunul 1989 împreună cu cei patru copii ai săi, Claudia (6 ani), Cristina (5), Adriana (3) şi Constantin jr (2), Panait a ales să rămână cu Nadia la un hotel din New York. După patru luni, în aprilie 1990, Nadia şi Panait se despart, iar Maria divorţează de Panait, care îşi ia singurul băiat, Constantin, cu el, stabilindu- se tot în Florida.

Familia a aflat de la televizor de relaţie


Pe 1 decembrie 1989, Maria şi cei patru copii minori erau acasă, în Hallandale, Florida, când a sunat telefonul. “Era un prieten, care mi-a spus să deschid televizorul, dar să nu mă sperii, că bărbatul meu, Constantin Panait, e cu Nadia Comăneci pe aeroport, iar lumea zice că sunt împreună”, şi-aminteşte Maria, care după divorţ, a revenit la numele de fată, Opriş, şi s-a stabilit în Cleveland, Ohio. În altă ordine de idei, cei patru copii ai Mariei au astăzi preocupări din cele mai diferite. Claudia (26 de ani) cochetează cu actoria, Cristina (25) s-a mutat şi ea în Cleveland, în timp ce Adriana (23) şi Constantin jr. (22) îşi definitivează studiile în Tampa Bay, Florida.


Plecarea Nadiei din România, petrecută la sfârşitul lunii noiembrie a anului 1989, a însemnat pentru Maria Opriş (45 de ani), soţia de atunci a lui Constantin Panait, impresarul şi iubitul Nadiei, începutul sfârşitului. Având certitudinea că bărbatul ei, cel care a organizat fuga gimnastei în SUA, trăieşte cu Nadia, Maria, care avea patru copii cu Constantin, a cerut divorţul. La 20 de ani de la acele zile fierbinţi, care i-au marcat viaţa într-un mod dramatic, Maria Opriş, stabilită azi în Cleveland, Ohio, vorbeşte cu mânie, în exclusivitate pentru Libertatea, despre cauzele destrămării familiei ei.


Libertatea: Când aţi cunoscut-o pe Nadia?

Maria Opriş: N-aş putea spune că am cunoscut- o. În mod cert însă, pot să afirm că mi-a distrus viaţa. Nu vreau să-mi amintesc de zilele acelea, de-acum 20 de ani, că mi-au adus numai rău.

«N-am cum să o iert»

În ce sens?

Nadia mi-a furat soţul, pe Constantin Panait, care a plecat de lângă mine şi de lângă cei patru copii pentru ea. N-am cum s-o iert. Eu n-am furat nimic de la ea, ea a furat mult de la mine.

Ce s-a întâmplat, mai exact?

Ştiam că soţul meu s-a întors în România, chiar înainte de Revoluţie, dar apoi, când a venit în America împreună cu Nadia, n-a mai vrut să audă de noi, stătea numai cu ea la hotel.

A fugit soţul dumneavoastră cu banii Nadiei, aşa cum a susţinut ea?

Nu ştiu, n-am avut voie să ştiu nimic din ceea ce au făcut ei doi.


Aţi cerut divorţul?

Statul american a pronunţat divorţul din vina lui, pe motiv de neglijare a familiei. Am rămas singură, cu patru copii mici, Constantin, Claudiu, Cristina şi Adriana, fără serviciu şi fără bani. Imediat, l-am pierdut şi pe Constantin Panait junior, băiatul meu, care - când avea doar 3 ani - a fost luat de tatăl său, cu care stă şi acum, în Florida.

Aţi vorbit cu Nadia vreodată?

Niciodată. Repet, Nadia mi-a distrus viaţa, familia, şi asta n-am s-o uit niciodată. O vină mare are şi fostul meu soţ, să ştiţi.

De ce n-aţi spus nimic atât timp?

Este complicată povestea, aş putea să scriu o carte despre ceea ce s-a întâmplat atunci. Din păcate, e doar cuvântul meu împotriva cuvântului ei. Iar ea are mai multă putere decât mine! Acum o duce bine mersi, ce să spun!

Credeţi că fără ea aţi fi avut o căsnicie fericită şi astăzi?

Da. Şi aş fi avut şi toţi copiii lângă mine.

Aveţi vreun mesaj pentru Nadia?


Dacă acum ar fi lângă mine, cred că... Vă spun sincer, nu ştiu ce i-aş face!

Născută la Oneşti, pe 12 noiembrie 19 61, Nadia Comăneci a intrat definitiv în istoria sportului mondial la Olimpiada de la Montreal, din 1976, unde a câştigat trei medalii de aur. Românca a făcut senzaţie la bârnă, unde exerciţiul perfect i-a asigurat prima notă de 10 din istoria gimnasticii. Patru ani mai târziu, la JO de la Moscova, Nadia şi-a mai adăugat în palmares alte două medalii de aur. Ca urmare a performanţelor înregistrate, a fost declarată cea mai mare gimnastă a tuturor timpurilor. Sursa:www.libertatea.ro


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate

CONTOR Statcounter


View My Stats